Afhaalservice opstarten

Checklist: starten met afhaalmaatijden (2)

Heb je plannen om te starten met afhaalmaaltijden in jouw horecazaak, of wil je een horecazaak vanaf nul opstarten? We geven je alvast enkele belangrijke tips om jouw afhaalmaaltijden een succes te maken. Indien je deel 1 van dit artikel nog niet hebt gelezen kan je hier doorklikken: Checklist deel 1.

6. Maak een website aan

Wanneer je dat allemaal hebt gedaan is het tijd om je bedrijf te voorzien van een website. Je wilt er natuurlijk wel voor kunnen zorgen dat de klant in staat is om een bestelling te kunnen plaatsen voor het eten. Op de website moet je zeker vertellen welke gerechten er allemaal te vinden zijn en wat een klant moet doen om een bestelling te kunnen plaatsen. Het makkelijkste is om een online bestelling proces op te zetten. Zo kan de klant volledig online een bestelling plaatsen, zonder dat het noodzakelijk is om te bellen met het bedrijf. Wij raden je aan om te werken met een eigen website en om niet afhankelijk te zijn van een derde partij zoals bijvoorbeeld take-away of deliveroo. Het is namelijk zo dat deze bedrijven veel te veel commissie in rekening brengen voor het bezorgen van het eten. Mocht je hulp nodig hebben bij het opzetten van een eigen webshop dan staat ons team klaar om je te helpen.

Website met bestelsysteem

7. Huur de juiste mensen in

Zonder personeel is het natuurlijk onmogelijk om jouw zaak op de juiste manier te kunnen runnen. Dit is dan ook de reden dat dit zeker geen stap is die je snel moet doorlopen, je moet er echt goed bij stilstaan wie je in dienst neemt voor jouw bedrijf. Zoek naar een mix van goede persoonlijkheid en ervaring bij het inhuren van personeel. Je zou in de verleiding kunnen komen om familie en vrienden in te huren, maar doe dit met de nodige voorzichtigheid. Het is namelijk zo dat dit zomaar de vriendschap zou kunnen verbreken. Je moet namelijk soms hard kunnen zijn tegen iemand die het werk niet goed uitvoert. Kies dus eerder voor niet al te dure inzet krachten zoals bijvoorbeeld studenten. Deze werken vaak hard en kosten aanzienlijk minder dan dure volwassen krachten.

8. Koop apparatuur in

De kans is groot dat je aardig wat spullen nodig hebt om het eten voor de klanten te kunnen maken. Het is dan ook noodzakelijk om apparatuur in te kopen. Belangrijk om te weten is dat het bij de aankoop van grootschalige keukenapparatuur vaak mogelijk is om dit fiscaal voordelig af te trekken. Dit maakt het mogelijk om je belastingen aanzienlijk naar beneden te halen. Hier zal je boekhouder je overigens nog veel meer over kunnen vertellen. Aangezien de apparatuur aanzienlijk duur kan zijn is het handig om hiervoor een kredietverstrekker voor te vinden. Dit is natuurlijk anders voor de mensen die al over genoeg kapitaal beschikken voor het opstarten van de zaak.

De #1 horeca checklist

9. Denk aan de juiste spaarpotjes

Het opzetten van een eigen afhaalmaaltijd bedrijf is niet bepaald goedkoop. Dit houdt dan ook echt in dat je voldoende geld opzij zal moeten zetten. Wij raden je zeker aan om genoeg potjes te maken om bepaalde onvoorziene uitgaven op te vangen. 

starten met afhaalmaaltijden

Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een potje voor het onderhoud van de machines, maar ook aan een potje voor als  de zaken tegen blijken te vallen. Alleen door potjes te maken en door goed met je geld om te gaan is het mogelijk om jouw afhaalconcept op de best mogelijke manier op te zetten. Mocht je niet over genoeg kapitaal beschikken dan is het altijd mogelijk om een zakelijke lening aan te gaan.

10. Zorg voor de juiste promotie van je bedrijf

Als je eenmaal open bent voor zaken, is het tijd om te beginnen met adverteren. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen is het handig om eerst te denken aan een sociale media campagne. Door middel van social media ben je namelijk in staat om op een supersnelle manier een grote doelgroep aan te spreken. Dit is met name handig voor de bedrijven die bijvoorbeeld speciaal afhaalmaaltijden maken voor stappende jongeren. Met een pagina op Facebook en Instagram ben je al een eind op weg. Hier kan je leuke posts maken over het eten wat je maakt en over mogelijke acties die eraan zitten te komen. Maar ook offline marketing kan je horecazaak opweg helpen. Laat je hier inspireren.

We hopen dat je dankzij de handige informatie uit dit artikel al beter weet waar je op moet letten bij het beginnen met een eigen take away concept voor jouw horecazaak. Hoewel het zeker niet makkelijk is om ermee te beginnen is het wel de enige manier om deze rare tijd door te kunnen komen. Hier op de site kan je overigens nog veel meer artikelen vinden die je als horecaondernemer door kunt nemen. Door je goed in te lezen zal ook tijd in staat zijn om zo goed mogelijk door de Corona Crisis heen te komen als ondernemer zijnde!

Luca Badts

Luca Badts

Luca is Customer Succes Manager bij KMO Shops en is gespecialiseerd in online marketing en ondernemen. In haar vrije tijd trekt ze graag de natuur in of kookt ze een italiaanse maaltijd voor haar vrienden.
Deel dit artikel:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Beoordeel dit artikel en laat ons weten wat je ervan vindt
5/51 rating
Blijf op de hoogte
met onze maandelijkse update
Al 29284 inschrijvingen
Gratis E-book

Ontvang de #1 Horeca Checklist [Editie 2021]