Ghostkitchen starten

Een ghostkitchen starten: hoe werkt het?

Een ghostkitchen is een restaurant waarbij je enkel bestellingen kan afhalen of laten leveren. Hoe kan je nu zelf een ghostkitchen starten? Zoals bij elke opstart mag je enkel punten niet vergeten. We lijsten alvast enkele belangrijke stappen voor je op.

Ghostkitchen: hoe werkt het?

Bij een ghostkitchen worden er maaltijden bereidt op een locatie in de buurt. Echter is deze locatie enkel voorzien van een keuken en een wachtruimte voor de koeriers. Er is dus geen restaurant aan verbonden. Bij de meeste ghostkitchens kan je enkel jouw maaltijden laten leveren. Maar het is heel eenvoudig om ook een afhaalservice te voorzien indien je dat wenst. Let wel op dat je dan ook voldoende ruimte voorziet om wachtende klanten te ontvangen. 

Een ghostkitchen, ook wel dark kitchen genoemd. Is dus eigenlijk een restaurant waar je niet kan gaan eten, maar enkel bestelling kan laten leveren. Het unieke concept zorgt ervoor dat de keuken optimaal kan functioneren. Klanten ontvangen bij bestellen ook direct een inschatting van wanneer ze hun maaltijden kunnen verwachten. Wordt het drukker, dan kan je de wachttijden eenvoudig verlengen.

De #1 horeca checklist

Een ghostkitchen starten: checklist

Bij het openen van een zogenoemd virtueel restaurant zijn er enkele zaken zeer belangrijk. Hieronder vind je een lijstje van de belangrijkste punten:

1. Een geschikt pand vinden

Het lijkt misschien heel eenvoudig om een pand te vinden met een grote keuken of een pand waar je een grote keuken kan bouwen. Echter dien je nog met meerdere puntjes rekening te houden. De locatie van je pand is daarbij heel belangrijk. Moet je een duur pand kopen in de drukste straten van een stad, neen. Maar een pand gelegen in een stad of net daarbuiten is zeker interessant. Je wilt namelijk jouw maaltijden kunnen bezorgen aan veel klanten binnen een bepaalde regio. In de buurt van een stad gevestigd zijn zorgt ervoor dat er veel potentiële klanten dicht bij elkaar wonen. Daarnaast wil je jouw maaltijden ook niet al te ver leveren aangezien je ze graag vers en warm wilt leveren. Het vergroten van de bezorgregio is daarom niet vanzelfsprekend.

TIP: Voorzie een aangename wachtruimte voor jouw koeriers. Een wachtruimte waar ze droog en warm kunnen wachten op de volgende bestelling zorgt ervoor dat jouw koerier voor je willen blijven werken. Voorzie je ook nog gratis drinken of snacks? Dan zal jou personeel veel gelukkiger zijn!

2. Stel je menu samen

Een menu maken voor een restaurant of voor een ghostkitchen is zeer verschillend. Bij een ghostkitchen is het belangrijk om enkel gerechten aan te bieden die je even warm kan bewaren zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Daarnaast is het altijd goed als jouw gerecht er in meeneem potjes ook nog goed uit ziet. Want het oog wilt ook wat 😉.

Het serveren van steak is bijvoorbeeld niet zo voor de hand liggend. Denk goed na over je maaltijden en de manier dat je deze zal verpakken. Zo kan je echt het onderscheid maken.

3. Zorg dat klanten eenvoudig kunnen bestellen

Bij een virtueel restaurant is het zeer belangrijk dat je een goed bestelsysteem gebruikt. Je wilt namelijk voorkomen dat klanten moeten bellen om hun bestelling te plaatsen. Bij een ghostkitchen wordt er gebruik gemaakt van een website met een bestelsysteem geïntegreerd.

traiteur starten - Online eten verkopen

Klanten kunnen naar jouw website surfen en daar alle informatie vinden over jouw ghostkitchen. Daarnaast kunnen ze rechtstreeks op deze website bestellen en betalen. Na bestelling ontvang jij een melding met de bestelling. Het is zelfs mogelijk om de online bestellingen automatisch te laten printen in jouw keuken. Zo kan je makkelijk de bestellingen afwerken.

4. Voorzie materiaal en kapitaal

Deze 2 puntjes gaan hand in hand. Om een ghostkitchen op te starten heb je het nodige materiaal nodig zodat het personeel goed kan werken. Denk hierbij aan de keuken zelf, messen, verpakkingen voor de maaltijden, warmhoudbakken, ….
Wil je deze spullen aankopen dan zal je ook het nodige kapitaal ter beschikking moeten hebben. Vaak wordt er een groot deel betaald door de oprichter zelf, maar ook leningen, subsidies of investeerders kunnen een bron van inkomsten voorzien. Bereken vooraf goed jouw kosten (eenmalige en recurrente) en bekijk jouw inkomsten. Alleen zo kan je van jouw virtuele keuken een succes maken.

ghostkitchen starten: hoe werkt het

Een ghostkitchen starten: iets voor jou?

Het is niet zo vanzelfsprekend om een ghostkitchen te starten. Heb je een passie voor lekker eten, ben je niet bang van een uitdaging en kan je goed leidinggeven aan personeel, dan is een ghostkitchen misschien nog niet zo’n slecht idee. Je kan mee helpen om deze trend tot een blijvend succes te maken. Alvast veel succes ermee!

Luca Badts

Luca Badts

Luca is Customer Succes Manager bij KMO Shops en is gespecialiseerd in online marketing en ondernemen. In haar vrije tijd trekt ze graag de natuur in of kookt ze een italiaanse maaltijd voor haar vrienden.
Deel dit artikel:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Beoordeel dit artikel en laat ons weten wat je ervan vindt
5/51 rating
Blijf op de hoogte
met onze maandelijkse update
Al 29284 inschrijvingen
Gratis E-book

Ontvang de #1 Horeca Checklist [Editie 2021]