Online menukaart opstellen

Hoe maak ik een online menukaart?

Wil je graag jouw gerechten online weergeven zodat je klanten direct zien wat je in de aanbieding hebt? Dan kan een online menukaart je daar zeker bij helpen. Echter zijn er verschillende manieren waarop je jouw gerechten kan weergeven. Ik licht je graag de verschillende opties toe.

Menukaart met bestelsysteem

Mijn eerste keuze gaat uit naar het maken van een website met bestelsysteem voor horeca. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, laat me het anders verwoorden. Je kan een jouw gerechten toevoegen aan een website waar klanten ook jouw gerechten kunnen bestellen. Het lijkt op een webshop, maar i.p.v. producten toe te voegen, voeg je jouw gerechten toe.

Op deze manier kan je jouw take away menu opstellen en gerechten eenvoudig onderverdelen in verschillende categorieën en subcategorieën (denk hierbij aan voorgerechten, hoofdgerechten en desserten). Jouw klanten klikken door het menu op jouw website én ze kunnen direct bestellen. Handig toch? 

Zoals bij een webshop kunnen klanten de producten (in jouw geval gerechten) in hun winkelmandje plaatsen. Hebben ze voor iedereen besteld? Dan kunnen ze de maaltijden direct online betalen. Op deze manier ben jij als ondernemer zeker dat je jouw geld zal ontvangen en kan je zonder zorgen beginnen aan het bereiden van de maaltijden.

Website met bestelsysteem

PFD bestand met gerechten

Heb je momenteel geen bestel website en wil je er ook geen aanmaken? Dan kan het interessant zijn om jouw menukaart als pdf-bestand online te plaatsen. Heb je al een menukaart van in jouw horecazaak dan kan je eenvoudig dit document online plaatsen op een publieke plaats.

Dit kan bijvoorbeeld via Google drive. De link naar het bestand kan je vervolgens delen op sociale media zodat klanten jouw menu eenvoudig kunnen terugvinden. Dit is een manier om jouw menu online te plaatsen zonder dat je extra kosten dient te maken. 

Let wel op, als er één item op jouw menu wijzigt, dien je de hele menukaart opnieuw aan te passen. Daarnaast is het als horeca onderneming steeds interessant om een website te hebben waar je meer informatie kan plaatsen zoals jouw contactgegevens.

Horeca starten checklist

De #1 horeca checklist

Landingspagina met overzicht van gerechten

Heb je al een website of wil je graag eenvoudig een website maken met een beperkt budget? Dan kan je kiezen om een landingspagina aan te maken.

Een landingspagina is een website die bestaat uit één pagina. Je gaat alle inhoud dus onder elkaar weer. Het is de meest eenvoudige versie van een website. Je klanten kunnen door de pagina scrollen en jouw gerechten zien staan.

Echter, als je veel producten verkoopt kan de pagina erg lang worden en niet overzichtelijk. Een landingspagina is dus voornamelijk geschikt indien je werkt met een beperkte menukaart. Op de pagina kan je kiezen of je de gerechten toont met of zonder foto.

TIP: Foto’s fleuren je website direct op en geven klanten een goed idee van wat ze voorgeschoteld krijgen. Echter zijn slechte productfoto’s nadelig voor je verkoopt. Probeer dus enkel met foto’s te werken die visueel aantrekkelijk zijn.

Conclusie

Wanneer je jouw gerechten online wenst weer te geven is het belangrijk om goed te weten waarom je jouw menukaart online plaatst.

Indien je de klant wenst te informeren is het voldoende om een leuke pdf te maken van jouw menukaart en deze te delen op jouw socialmediakanalen.

Wil je liever dat klanten ook direct kunnen bestellen en vervolgens kunnen komen afhalen? Kies dan zeker voor een website met bestelsysteem. Dit is zeker de beste keuze voor ghost restaurants maar het is ook een populaire keuze bij frituren en andere horecazaken.

Pieter Van Baekel

Pieter Van Baekel

Pieter is mede-zaakvoerder en manager bij KMO Shops en gespecialiseerd in webshop-technologie, user-interface en design. Daarnaast heeft hij een passie voor drones, technologie en het betere zelfbouw-werk.
Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Blijf op de hoogte
met onze maandelijkse update
Al 29284 inschrijvingen
Gratis E-book

Ontvang de #1 Horeca Checklist [Editie 2024]