Traiteur starten

Traiteur starten: hoe begin ik eraan?

Het opstarten van een bedrijf is nooit eenvoudig. Ook wanneer je een traiteur wilt opstarten, dien je rekening te houden met verschillende regels.

Om zeker te zijn dat jij goed voorbereid bent kan je deze handleiding lezen. We sommen de belangrijkste punten voor jouw nieuwe traiteur zaak hieronder op.

Maak een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan maken is een hele klus. Maar het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jij van jouw traiteur een succes kan maken. In een ondernemingsplan (ook wel businessplan genoemd) noteer je wat je wilt bereiken met jouw onderneming. Het doet jouw en je mede-ondernemers nadenken over alle aspecten van de traiteur zaak. De belangrijkste punten voor een goed ondernemingsplan zijn:

  • Marktonderzoek: is er nood aan jouw traiteur / wie zijn je klanten
  • Missie: wat ga je dagelijks doen
  • Visie: wat zijn de plannen op 3-5 jaar
  • Risicoanalyse: wat kan er mislopen en hoe kan je dit verhelpen
  • Het team: wie zijn jullie en wie neemt welke taken op zich
  • Financieel plan

Dit laatste puntje, financieel plan, is zeer belangrijk. Je gaat al jouw kosten in raming brengen net als je inkomsten. Zo heb je direct een goed idee of je zaak winstgevend kan zijn.

TIP: Maak 3 verschillende financiële plannen. Eentje met een realistische inschatting, eentje dat weergeeft hoe het zou zijn als je veel minder inkomsten hebt (lage verkoopcijfers) en eentje met hoge inkomsten (want ja, dromen mag 😉 ).

Zorg voor de nodige verzekeringen

Niemand vindt het leuk om langs te gaan bij de verzekeraar, maar deze stap mag je zeker niet vergeten! Een goede verzekering kan je veel miserie besparen.

Standaard neem je best een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Maar vergeet zeker niet om ook jouw pand te verzekeren en de auto waarmee je bestellingen levert aan je klanten. Bekijk zeker deze pagina met meer informatie over verzekeringen voor traiteurs.

Zorg voor een gecertificeerde keuken

Als je voeding wilt verwerken in België voor professionele verkoop dan moet de voeding op een hygiënische plaats verwerkt worden. Je mag dus enkel voeding verwerken als jouw keuken goedgekeurd is door de FAVV. Heb je geen goedkeuring ontvangen? Dan kan je helaas geen traiteur opstarten. Vraag jouw vergunning rechtstreeks aan bij de FAVV via: https://www.favv-afsca.be/professionelen/erkenningen/

Horeca starten checklist

De #1 horeca checklist

Voorzie de juiste materialen voor jouw nieuwe traiteur

Om als traiteur te kunnen starten, zal je de nodige materialen moeten aankopen. Je zal bijvoorbeeld een volledige keuken uitrusting nodig hebben (potten, pannen, messen, …).

Daarnaast heb je ook materialen nodig om jouw bestellingen te verpakken. Hier moet je kiezen tussen wegwerpverpakkingen of schotels waarvoor je waarborg vraagt.

Indien je gaat werken met schotels, denk dan goed na over hoeveel bestellingen je maximum tegelijkertijd zal leveren zodat je zeker voldoende schotels aankoopt. Voorzie in stap 1 bij het financiële plan voldoende budget voor jouw noodzakelijke aankopen

Promoot je traiteur en verzameling bestellingen

Uiteraard wil je ook graag goed starten en snel bestellingen verzamelen. Hiervoor dien je reclame te maken, want klanten komen helaas niet zomaar aankloppen. Reclame maken kan op verschillende manieren.

  • Offline reclame:
    Je kan flyers laten drukken of een poster ophalen in de omgeving van jouw zaak. Op deze manier kan je makkelijk de lokale bewoners hun aandacht trekken. Wil je nog meer tips bekijk dan zeker dit artikel over offline reclame maken.
  • Online reclame maken:
    Bij online reclame denken velen al direct aan Facebook en Instagram. Dit zijn perfecte kanalen om met gratis of met een klein budget reclame te maken. Naast sociale media kan je nog veel meer online. Zo kan je proberen hoog te scoren op Google met deze tips.

Zorg dat je goed bereikbaar bent

Hiermee bedoel ik niet dat jouw traiteur in een goede straat gelegen moet zijn, maar wel dat klanten jouw kunnen bereiken. Verspreid jouw contactgegevens bij voorkeur online. Klanten zoeken steeds meer online en bij vragen willen ze dan ook snel jou kunnen bereiken. Maak daarom een website voor jouw traiteur.

Op een website kan je vertellen wie je bent en wat je verkoopt, daarnaast is dit de ideale plaats om jouw contactgegevens te plaatsen (telefoonnummer, email, locatie, …). 

Wil je net dat stapje verder gaan? Kies dan voor een zaak met bestelsysteem! Op een website met bestelsysteem kan je eenvoudig jouw gerechten plaatsen, een beetje zoals een online menukaart. Klanten kunnen zoals bij een webshop de gerechten in hun winkelmandje plaatsen en aankopen. Zo moet je geen tijd meer maken om bestellingen te noteren.

traiteur starten - Online eten verkopen

Traiteur starten, een goed idee?

Een traiteur starten is niet iets wat je op 1,2,3 kan doen, maar met de nodige voorbereiding kan jij van jouw zaak een succes maken!

Start met je ondernemingsplan en bekijk je risico’s, pas daarna kan je een conclusie maken of jouw traiteur een slim idee is. Wil je graag ondersteuning met het online plaatsen van jouw traiteur via een website? Neem dan contact op met onze collega’s.

Pieter Van Baekel

Pieter Van Baekel

Pieter is mede-zaakvoerder en manager bij KMO Shops en gespecialiseerd in webshop-technologie, user-interface en design. Daarnaast heeft hij een passie voor drones, technologie en het betere zelfbouw-werk.
Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Blijf op de hoogte
met onze maandelijkse update
Al 29284 inschrijvingen
Gratis E-book

Ontvang de #1 Horeca Checklist [Editie 2024]